Wat zijn minerale oliën in cosmetica?

Ook wel ‘vloeibare petroleum’, ‘paraffineolie’ en ‘witte minerale olie’ genoemd, wordt minerale olie al lang gebruikt in een aantal industrieën, waaronder de biogeneeskunde, diergeneeskunde, mechanische, elektrische en industriële. Nergens wordt het gebruik meer besproken dan in de cosmetica-industrie.

Vroeger was minerale olie een populaire moisturizer in huid- en haarproducten. Mensen vertrouwen er al tientallen jaren op en dingen als babyolie en vaseline zijn oude favoriete toepassingen. Maar de laatste tijd heeft dit ingrediënt veel slechte pers gekregen. Wat is het probleem?

WAT IS MINERALE OLIE?

Minerale olie is een kleurloze en geurloze olie die is gemaakt van aardolie – als een bijproduct van de destillatie van aardolie om benzine te produceren. Het is lang gebruikt als een algemeen ingrediënt in lotions, crèmes, zalven en cosmetica. Het is licht en goedkoop en helpt waterverlies van de huid te verminderen.

WAT IS HET PROBLEEM?

Degenen onder ons die geven om natuurlijke, voedzame producten voor de huid houden om verschillende redenen niet van minerale olie. Cosmetica gebruikt minerale olie van “cosmetische kwaliteit”, die meer gezuiverd is dan ‘technische kwaliteit’. Studies hebben deze olie niet gekoppeld aan kanker, maar wetenschappers hebben wel hun bezorgdheid geuit. Een onderzoek uit 2011 meldde bijvoorbeeld dat besmetting een relevante bron van “contaminatie met minerale olie” zou kunnen zijn. Onderzoekers stelden: “Er zijn sterke aanwijzingen dat minerale koolwaterstoffen de grootste verontreiniging zijn van het menselijk lichaam, wat neerkomt op ongeveer 1 gram per persoon . Mogelijke contaminatieroutes zijn luchtinhalatie, voedselinname en huidabsorptie. ”

Een eerdere studie van 2008 wees op een soortgelijke bezorgdheid over “contaminatie met minerale olie” en verklaarde dat het “niet overtuigend bewezen” is dat deze verontreiniging zonder gezondheidsproblemen kan worden getolereerd.

In lekentermen betekent dit dat deze wetenschappers bezorgd zijn dat veel van de minerale olie waaraan we dagelijks worden blootgesteld, verontreinigingen bevat die onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Ze verklaren ook dat dit onderwerp niet voldoende is bestudeerd om ons echt gerust te kunnen stellen. Minus 417 bevat 100% uit producten zónder minerale olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *