Parabenen vrije cosmetica

Consumenten komen steeds meer de term ‘parabenenvrij’ tegen, zo ook op de website van Minus 417. Wat betekent parabenen-vrij precies en waarom doet het ertoe? In dit artikel leggen we je uit wat dit precies inhoudt en waarom alle Minus 417 artikelen parabenenvrij zijn.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn de meest gebruikte conserveermiddelen in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging zoals zeep, moisturizers, scheerschuim en okseldeodorant, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration. Parabenen zijn esters (een verbinding gevormd uit zuur en alcohol) van p-hydroxybenzoëzuur. De FDA zegt dat de meest voorkomende parabenen methylparaben, propylparaben en butylparaben zijn. Bedrijven gebruiken parabenen om de houdbaarheid van producten te verlengen en de groei van bacteriën en schimmels in bijvoorbeeld gezichtscrème te voorkomen. En dat is goed, toch? Schimmel is essentieel voor blauwe kaas, maar wie wil er haar gezicht mee smeren? Dat dachten we al!

Vanaf 2004, na een studie die in de Journal of Applied Toxicology werd gepubliceerd, bleek er een aanwezigheid te zijn van parabenen bij sommige tumoren in het borstweefsel. Logischerwijs ontstonden er vragen over de veiligheid ervan. Omdat parabenen snel in het lichaam worden opgenomen, heeft de CDC wetenschappelijk onderzoek verricht en een wijdverbreid bestaan van parabenen in het menselijk lichaam gemeld. Slechts enkele regeringen zijn echter in actie gekomen tegen parabenen. In Europa is het gebruik van bepaalde parabenen verboden in geuren omdat het verlies van huidpigmentatie veroorzaakt.

Een specifieke groep, de Environmental Working Group (EWG), heeft onafhankelijke onderzoeken gedaan naar parabenen en vond dat parabenen een negatieve invloed kunnen hebben op het immuunsysteem en allergieën en gevoeligheid kunnen verhogen. Dit kan tevens gevolgen hebben voor de vatbaarheid voor kanker. Alle producten van Minus 417 zijn volledig parabenenvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *